Flowell

A Gasmet magyarországi képviselőjeként szeretnénk bemutatni a DX4040 hordozható gázanalizátort, melynek fő alkalmazási területe konténerek ellenőrzése.

A különböző módon szállított konténerek az esetek 20 %-ában mérgező gázokat tartalmazhatnak veszélyes mennyiségben. Ezek a konténerek lezárásukat követően előfordulhat, hogy hetekig nem lesznek kinyitva, közben pedig különböző hőmérsékleti hatások érik őket. Ezen hatások miatt sokkal könnyebben képződnek mérgező gázok, például csomagolóanyagokból, ragasztóanyagokból, bőrárukból, textilekből, fából készült használati tárgyakból. A leggyakrabban előforduló veszélyes gázok közé tartoznak a teljesség igénye nélkül a BTEX, illetve VOC vegyületek, a formaldehid, az ammónia, a foszfinok, a szén-monoxid, illetve dioxid, stb. Főképpen a szállítmányozó cégek munkatársai, a kikötői munkások, és áruátvevők vannak veszélyeztetve e gázok által.

Ezen veszélyes komponensek mérésére a legelterjedtebb módszer FTIR analizátorok alkalmazása. A Gasmet nevű finn cég egy kompakt megoldást kínál a korábbiakban tárgyalt problémakör megoldására. A DX4040 elnevezésű hordozható FTIR analizátor segítségével könnyedén, és gyorsan vizsgálhatóak a konténerek kinyitásuk előtt.

A mintavételt egy hosszú, vékony, a konténerbe zárt állapotában is bejuttatható cső végzi. A csövek többféle kivitelben is elérhetőek, mint ahogy többféle mintavételi program is, 5 másodperctől 15 percig terjedően. Az analizátor 50 különböző komponens mérésére, és azonosítására alkalmas, továbbá komplex gázmátrixok mérésével is megbirkózik. Az eredményeket spektrumok formájában is megjeleníti, ezek egy laptopról olvashatóak le. A gyártó által kínált analizátor további előnyei közé tartozik, hogy nem igényel mintaelőkészítést, valamint a mérés elvégzése után nem marad fenn kezelendő veszélyes hulladék. Gyors működése miatt sürgős beavatkozások elvégzésére is alkalmas akkor is, ha semmi információ nem áll rendelkezésre a konténerben fellelhető gázelegy összetételéről.

További nagy előnye, hogy a készülék minimális karbantartást, és kalibrációt igényel. Egy újonnan megrendelt készülék gyári előkonfigurációval, és kalibrálással érkezik, az egyetlen teendő egy gyors nullpontellenőrzés a napi első használat előtt nitrogénnel. Ez azt jelenti, hogy nem kell palackokat, egyéb eszközöket az analizátorral együtt szállítani kiszállás esetén sem.

Összefoglalva, a Gasmet által kínált hordozható FTIR segítségével hatékonyan, és gyorsan lehet mérni a legkülönfélébb veszélyes gázokat is akár egyidejűleg, csökkentve ezzel a személyzetet ért balesetek kockázatát.

A készülékről ide kattintva még többet tudhat meg, illetve ezen a linken egy videót is találhat róla.