Flowell

ECM megoldások ivóvíz rendszerekhez

Az ivóvíz rendszerek analitikai megoldásai segítenek növelni a vízelemzés hatékonyságát és az ivóvíz hálózatok biztonságos működését.
A víztisztító üzemek tipikus feladatai az előkezelés, koaguláns adagolás, ülepedés/ülepítés, részecskék eltávolítása, szűrés, fertőtlenítés és a víz elosztása.
Az ivóvíz-telepek a víz vizsgálatát általában TOC, T/pH, lúgosság, szín és zavarosság szerint végzik. Egy spektrometrikus rendszer ideális erre a feladatra.

A víz zavarosságát a koaguláns adagolással szüntetik meg. Ezek a ragadós molekulák felgyorsítják a felkavarodott részecskék ülepedését. A megfelelő koaguláns adagolás elengedhetetlen az olyanlaborokban, ahol „jar” eljárást, zéta potenciál-mérő műszereket, vagy automatikát használnak.

Ha az optimális koaguláns mennyisége meghatározásra került, on-line berendezések segítségével stabilan adagolható. Ezt legjobban olyan elemzővel érhetjük el, ami ionizálja a részecskéket. Óriási különbség lesz a vízben lebegő anyagok és a koaguláns potenciálja között, így “arányuk” könnyen beállítható. A labor által mért értékekre történő beállítás után az elemző stabilan tudja tartni a szükséges koaguláns mennyiséget.

A bemenetre szerelt zavarosság- és áramlás-figyelők lehetővé teszik a koaguláns adagolás előszabályozását. A zavarosság vagy az áramlás mértékének hirtelen esése vagy növekedése esetén az adagolás időbeni ellenőrzése segíthet elkerülni az oszcillációt.
Az ülepedés után vas és aluminium mérő elemzőket használnak. Ez egy további irányítási/ellenőrzési lehetőség a megfelelő koaguláns adagolás biztosítása érdekében.
A szűrő rendszer feladata a szennyezett részecskék kiszűrése, és a víz ihatóvá tétele. A szűrő rendszert egy zavarosság-ellenőrző analizátor vizsgálja.
Az eljárás utolsó lépése a fertőtlenítés. Ez a folyamat UV eregiával generált ózont, klórt, klór- dioxidot vagy ezek kombinációját állítja elő. Az analizátorok alkalmazása elengedhetetlen a kívánt fertőtlenítési szint eléréséhez. A fertőtlenítő szerek koncentrációját elemző műszerekkel kell lehet a szükséges pontossággal meghatározni.

Az ivóvíz rendszerek hálózata igen nagy és bonyolult, a szivárgás vagy tömítetlenség óriási problémákat okozhat. Emiatt rendkívül fontos a vízminőség folyamatos ellenőrzése, különösen a szabad és az összes klór mennyiségét, közvetlenül a csőrendszer kritikus pontjain.
Az infrastruktúra hiánya és a nem megfelelő feltételek miatt ezek a műszerek stabilan és biztosan ráerősíthetők a csövekre, fenntartva a megfelelő nyomást és egyéb körülményt a csőrendszerben. A műszerek nem igényelnek karbantartást, a hosszú élettartamú akkumulátor pedig lehetővé teszi a GPRS vagy a GSM adatátvitelt. A mérőműszerek a klórmennyiség, hőmérséklet, nyomás, áramlás, zavarosság, elszíneződés, pH, ORP és a vezetőképesség mellett néha fluoridot és más ionokat is vizsgálnak.

Az ivóvíz biztonsága egyre növekvő kérdés. A problémák okai lehetnek: nem megfelelő fertőtlenítés, üzemi balesetek, vagy akár terrorista akciók. A laboratóriumi eljárások túl sok időt igényelnek. Kétféle műszerezési eljárás létezik:

Az első a spektrometrikus rendszerek alkalmazása. Egy spektrometrikus műszer színképelemzéssel mér 200 – 750 nm-es tartományban. Majdnem mindegyik problémás közeg egy rá jellemző abszorpciót okoz az UV tartományban. A probléma az, hogy nem tudjuk, milyen szennyezőanyagra számítsunk. Ezért van szükség egy mennyiségi rendszer használatára, melyet „ana::larm” –nak nevezünk.

A rendszer alkalmazása a tanulási periódussal kezdődik, melynek folyamán az elemző rendszer memorizálja a színképelnyelés eltéréseit egy normál tartományon belül. A riasztások akár 8 különböző csoportba rendezhetők, közös kémiai tulajdonságaik alapján. A rendszer azonnal jelez és számos sikeres alkalmazása van .

Egy másik eljárás a szennyeződések online megfigyelésére a „VibrioTox”.

Ez az online elemző egy a Microtox labor által kifejlesztett kísérleti alapokon nyugvó rendszer, melyet a mérgezés és szennyeződés általános tesztjeként hoztak létre. Az eljárás ún. bio-lumineszkálás segítségével működik. A kibocsájtott fény intenzitásának változását vizsgáljuk. A fény változása összefügg a szennyeződéssel illetve mérgezésekkel.

Talajvizek esetén a vas és a magnézium mérése, szűrése a feladat. Ezeket az ásványi rétegekből kell eltávolítani, úgy, hogy levegőt pumpálunk a föld alatti vízbe. Egy ilyen analitikai rendszernek figyelnie kell az alsó határértékekre.

Az áramlásmérés alapvető Az új generációs „clamp on” használhatók csövekben lévő nyitott csatornák pontos ultrahangos műszerek biztosítják a követelménye a folyamatirányításnak. áramlásmérő műszerek optimálisan víz és iszap áramlásának mérésére. A áramlásmérésénél a többszintű lehető legjobb megoldást.

Az egyszerű nyitott csatornák aljára vagy oldalára erősített Doppler effekt elven működő műszerek költséghatékony megoldást nyújtanak.

Speciális megoldások ivóviz-kezelő eljárásokhoz: homokszűrő aljzat és speciális arzén elnyelő anyag.

Amennyiben részletesebb információra lenne szüksége az eszközökkel, vagy a megoldásokkal kapcsolatban, kérjük keressen fel bennünket a lenti elérhetőségeken!