Projektazonosító: 2020-1.1.1-KKV-START-2021-00485

Projekt címe: Emissziós és processz analitikai műszerek keresztérzékenységének kutatása

Az ECM ECO Monitoring Kft. immár 13 éve kínál Magyarországon a környezetvédelemmel kapcsolatos analitikai mérések területén műszereket és komplett analitikai megoldásokat, illetve nyújt mérési szolgáltatásokat emissziós pontok, mint például egy-egy környeztet terhelhető gyárkémény, vagy processz mérések (egy teljes gyártási folyamat környezetterhelő hatásainak mérés) vizsgálatok terén. A pályázó cég mind szakmailag, mind gazdaságilag alkalmas a projekt megvalósítására, melynek célja a különböző analizátor készülékekben fellépő kereszthatások vizsgálata. Az analizátorban akkor beszélhetünk kereszthatásokról, amennyiben két különböző faktor hatással van egymásra, ezzel torzítva a mérési eredményt. 

Azért szeretnénk pályázni a projektre, mivel bizonyos mérések során jelenleg nem vagyunk tisztában azzal, hogy egy adott analizátorban, ha több komponenst mérünk, akkor azok egymásra milyen hatással vannak. Ez az ismeretlen hatás alapvetően korlátozza a készülékek alkalmazhatóságát egyes területeken, hiszen amíg nem tudjuk, hogy a komponensek kölcsönhatása miként befolyásolja a mérési eredményt, addig a készüléket nem használhatjuk az adott területen.

A projekt várható eredményei között szerepel az MC3 sokkomponensű meleg extraktív analizátorban fellépő kereszthatások meghatározása különböző komponensek esetén; A GASMET által gyártott FTIR meleg extraktív emissziós analizátor kereszthatásainak meghatározása; Az ENOTEC OXI In-Situ zirkóniumoxidos processz és emissziós O2 analizátor kereszthatás vizsgálatának elvégzése, mellyel jelenleg is problémáink vannak egy magyar ipari vállalatnál; Valamint a HORIBA MU 1000 és 2000 processz UV-spektrofotométer által végzett mérések kereszthatásainak felderítése.

Mivel cégünk fontos szereplő a hazai emisszió mérő rendszerek beszerzésének, illetve telepítésének piacán, így a projekt megvalósulása a témában a piac fellendülését eredményezné, hiszen amennyiben a vizsgálatokat elvégezhetnénk, a vizsgált készülékek új területeken válnának telepíthetővé.

Projektkezdés: 2021.09.17.

Tervezett befejezés: 2023.01.17.