A jelenlegi helyzetben egyre fontosabbá válik a pontos gáz- és gőzmennyiség mérés, hiszen a többszörösükre emelkedett energiaárak miatt minden egyes elfogyasztott kWh-nak jelentősége van.

Erre kínál kiváló megoldást az Azbil VorTek áramlásmérő termékcsalád, amely képes lefedni az ipari gőzmérési igények legnagyobb részét. A készülék az ún. vortex mérési elven működik, vagyis egy torlóelem által folyamatosan létrehozott örvények frekvenciájából képes az áramlási sebesség mérésére. Vortex áramlásmérők az összes jelentősebb gyártó kínálatában megtalálhatók, ugyanakkor az Azbil terméke sokkal többre képes egy átlagos, hasonló elven működő műszernél.

Legnagyobb előnye a kompaktságában rejlik: integrált hozamszámítóművel, hőmérséklet- és nyomásmérővel rendelkezik, így megspórolható a további mérési pontok kialakítása. Ráadásul a PoE kapcsolatnak köszönhetően egy sima Ethernet kábellel is táplálható, ezáltal az áramellátás sem okoz gondot.

A Vortek áramlásmérő kétféle kivitelben is elérhető: a csőbe épített, karimás típus (in-line) DN150-es átmérő alatt, a benyúlós (insertion) pedig DN150 felett ajánlott, utóbbi esetben a szenzor benyúlási hosszát is meg kell határozni. Specifikálásnál szükséges megadni a hőmérséklettartományt, a közeg, nyomását, a csatlakozási méretet, valamint gőz és víz kivételével a sűrűséget. A műszer képes 4-20mA és Modbus kommunikációra, valamint elérhető helyi, illetve távoli kijelzéssel is. Ideális megoldást kínál az energetikában, vegyiparban és bárhol, ahol fontos a folyamatos és precíz gőzmérés.