2023. 06. 20.-án meglátogattuk a Napsugár 68 alapítványt, Ébner Gyulát és családját Gyöngyöspatán.

Kaptunk egy felkérést a Vakok Állami Intézete részéről (Budapest XIV. kerületében, a Hermina út 21.), hogy mivel már tanulóinak 30%-a autista ezért szívesen tanulnának olyan valakitől aki már hosszú ideje foglalkozik autista gyermekekkel.

Ébner Gyula – alapítványunk tagja – már 32 éve tanulja ezt és vezetője volt hosszú évekig a gyöngyösi ASK (Autista Segítő Intézet) -nak, majd a karácsondi autista majorságnak megálmodója ma pedig a gyöngyöspatai Napsugár 67’ alapítvány motorja.

Több autista felnőtt foglalkoztatását látják itt el és egy nagyon jól végig gondolt – külföldi, ott jól bevált minták alapján – működtetik a foglalkoztatót.

4 hektáron üzemeltetnek egy bió gyümölcsöst(barack és szilva), két kisebb területen málnát termesztenek ill. egy másikon kukoricát. Van közel 50 db tyúk. A foglalkoztatóban az autista gyerekek kézi fűrésszel fát vágnak, kézi darálóval kukoricát morzsolnak, majd megetetik a tyúkokat és a végén a tojásfészkekből összeszedett tojásokból palacsintát sütnek.

Megnéztük a gyümölcsösöket, lekvár feldolgozó üzemet, az aszaló berendezést, a gépparkot, találkoztunk az ezeket üzemeltető alkalmazottakkal, akik főállásban az alapítvány alkalmazottai.

Keressük azokat az autista gyermekeket akiket szülei ebbe a foglalkoztatóba szívesen elhoznának, és nem leadni szeretnék a gyerekeket hanem velük együtt egy élhető élet kialakításában tevékenyen részt vennének. Csak olyanok jelentkezését várjuk akik  gyermekük gondozásában személyesen és tevékenyen részt kívánnak venni.

A Napsugár 68 alapítvány weboldala