Biogazdálkodót keresünk!

1. Előzmények
A  Kárpát – Medence Jövőjéért Alapítvány által támogatott Napsugár 67’ Alapítvány megvásárolt egy romos parasztházat Gyöngyöspatán, amelyben 2008-ban önkéntes munkával autista családok rekreációja és közösségépítés céljára Emmausz Házat, fazekasműhelyt és irodát alakított ki. Az alapítvány önkéntesei az ajándékba kapott 4 he területű elhanyagolt gyümölcsöst biogazdálkodásra állítottak át. 2009-ben a fazekasműhelyben megkezdődött a gyöngyösi fazekas hagyományok ápolása jegyében az alkotó munka, az első autisták foglalkoztatása. Ebben az évben az alapítvány biogazdasága hatósági engedélyt kapott a megtermelt biogyümölcs és biotermékek forgalmazására. Egy budapesti ökopiacon saját standot, a Mátra üdülőhelyein mozgóárudát működtetünk, továbbá két viszonteladót is ellátunk már termékeinkkel. Egy sikeres pályázat eredményeként hamarosan sor kerül parasztházunk műemlék jellegű helyreállítására, tetőterének átépítésére és egy csomagolásra alkalmas szociális foglalkoztató létesítésére.
2. Jelenleg
Jelenleg három autista, négy megváltozott munkaképességű és négy fő ép munkatársat foglalkoztatunk.
3. A Pályázat célja
Bio gazdálkodót keresünk.
4. A Pályázat  háttere
Megoldatlan a mezőgazdasághoz értő munkatársaink téli foglalkoztatása, árusító helyeink áruval való ellátása ebben az időszakban. Ajándékba kaptunk egy 150 m2 területű áttelepíthető komplett üvegházat, egy hasonló méretű fóliasátrat, Németországból pedig 4000 tasak, 200 fajta olyan zöldségmagvakat tartalmazó küldeményt, amelyek nyugaton már elterjedtek, de itthon a vevők az ökopiacon hiába keresték a mi standunkon is. Az elhagyott kertészet házikóját gyorsan lakhatóvá tudjuk tenni, az üvegház áttelepítésre vár, végre élet költözne a majorság jövendő telephelyére, hazahozhatnánk két bértartásba kiadott terápiás lovunkat, munkát és salátát adhatnánk télen is az embereknek, egyedül csak a gazda hiányzik a telephely házikójából. Az sem baj, ha jelenleg még nem igazi gazdát foglalkoztatnánk, de biogazdává szeretne válni. Megtanulhatná nálunk a biogazdálkodás fortélyait. Tőlünk a gyakorlatot, a közeli Mátrafüreden pedig októbertől márciusig elméleti képzést és oklevelet kapna a biogazdálkodás tudományából a Biokultúra Egyesület gazda tanfolyamán.
Az új tudomány Erdélyben is hasznára lehetne a fiatal gazdának, ahol jobbak a biogazdálkodás kilátásai, mint a vegyszerekkel elfertőzött Magyarországon. Így évente tudnánk útjára bocsátani egy-egy szakembert, miközben mi sem maradnánk gazda nélkül.
5. A Pályázat időtartama
Egy év. 2010. október 01-től 2011. október 01-ig tart, és 3 éven keresztül meghirdetésre kerül, tehát a sikeres pályázó akár 2013 októberéig dolgozhat, tanulhat itt.
6. Pályázat feltételei
Minden érdeklődő, dolgozni  és tenni vágyó 18. életévét betöltött megbízható, erkölcsös férfi vagy házaspár jelentkezését várjuk.
7. Pályázatunkban amit kínálunk
Szállást és egy főre fizetést tudunk ajánlani egy évig. Egy évre  ennek az egy főnek  bejelentett állást tudunk biztosítani. Okleveles képzést. Komplett összkomfortos családi ház várja a helyszínen , az Iskola utca 12. szám alatt.